CO NA NOC?

Jak jeść i nie utyć? Oto jest pytanie!

To niestety nie wpis o super jedzeniu, do konsumowania w każdej ilości i o każdej porze!

Też nie zestaw przepisów kulinarnych do dowolnego mieszania dowolnej ilości i jakości składników!

 

Chodzi o jedzenie przed snem, zbadane przez naukowców z American Journal of Clinical Nutrition.

Żeby było jasne:

  • żaden badacz nie będzie polecał gorąco jedzenia przed snem ani tym bardziej w nocy!
  • świat nauki i medycyny jasno tłumaczy, że ostatni posiłek powinniśmy jeść co najmniej dwie godziny przed snem (chińska medycyna jest jeszcze bardziej restrykcyjna w tym temacie!).

ALE

według naukowców z AJCN, istnieją pewne produkty, które można rekomendować tzw. przednocnym lub nocnym podjadaczom jako ostatnia deska ratunku, po której mają szansę nie utyć (chociaż jak zawsze wszystko zależy od ilości 😊).

I podają całkiem konkretne składniki i kompozycje, jak np.:

  • pełnoziarniste pieczywo z: jajkiem na twardo/awokado/wędliną drobiową
  • miska pełnoziarnistych płatków z mlekiem krowim lub roślinnym
  • twaróg/twarożek
  • banan z masłem orzechowym
  • grecki lub islandzki jogurt z suszonymi owocami
  • warzywa – najlepiej seler, rzodkiewka, buraki, sałat, rabarbar
  • owoce – ale tylko cytrusy.

Nie podają konkretnych ilości, bo każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, piszą natomiast o umiarkowanej ilości

 

I kolejna ciekawostka:

w publikacji „Obesity and Nutrition, Metabilism & Cardiovascular Diseases” pojawiły się wyniki badań, według których dzienną porcję węglowodanów można zjeść w jednym większym posiłku.

I może to być kolacja!

Według naukowców, węglowodany, jedzone nawet o tak późnej porze nie wpływają w istotny sposób na masę ciała.

Poza tym, dają odczucie sytości i dodatkowej, całkiem sporej energii o poranku!

Ale oczywiście węglowodany nie byle jakie, a złożone, czyli trawione i rozkładane w dłuższym czasie, co daje więcej energii i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Poza tym, dostarczają błonnik, witaminy (przede wszystkim z grupy B) i minerały (głównie magnez, cynk, żelazo).

Czyli co?

Jako pierwsze wymienia się:

  • rośliny strączkowe, a szczególnie czarną fasolę i groszek
  • jeśli pieczywo to pełnoziarniste oraz inne pełnoziarniste produkty zbożowe jak np. kasze
  • komose ryżową (quinoa)
  • pełnoziarniste makarony
  • płatki owsiane.

Potem lista się wydłuża, ale z reguły obejmuje produkty z indeksem glikemicznym mniejszym niż 55.

 

Na dzisiaj tyle.

Mam nadzieję, że kiedy wieczorny głód WYJĄTKOWO otworzy drzwi Twojej lodówki, nie będziesz zasłaniać się zasadami żywieniowymi tylko zerkniesz do mojego wpisu!

Przecież to badania naukowe!

Smacznego!

 


A jeśli chcesz wprowadzić do swojego życia trochę zdrowego ruchu – zapraszam do mnie na zajęcia!

 

 

CO NA NOC?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry